Despre crescatorii – membri ACHR, lumea chinologica

Ce este un CRESCATOR – MEMBRU ACHR?

Material scris de Brindusa Gheorghiu, 23 nov 2013

Un om, inainte de toate, un om frumos care isi iubeste si isi respecta cainii de rasa cu pedigree si care respecta cu strictete (sau macar incearca nerepetind greselile iminente infaptuite) reglementarile Asociatiei Chiniologice Romane (ACHR) si implicit ale Federatiei Chinologice Internationale (FCI).

Crescatorul – membru ACHR, este O simpla PERSOANA FIZICA obligatoriu  membra (cu cotizatia anuala achitata la zi) la asociatiile chinologice teritoriale si / sau cluburile de specialitate.

Vezi linkul: http://www.ach.ro/membri.htm

CRESCATORUL NU este o firma, NU este persoana juridica, nu aduce caini pe comanda si nu are “o suta de rase”, eventual la alegere … NU, niciodata! Crescatorul adevarat nu are “incubator” si nu “eclozeaza” la comandaJ CRESCATORUL este PROPRIETARUL FEMELEI MAMA care aduce pe lume puii DE RASA CU PEDIGREEJ

Conform REGULAMENTULUI CARTII DE ORIGINE ROMANA (COR) pe care va rog sa-l cititi accesand linkul:http://www.ach.ro/2013/regulamente/regulamente%20scanate/reg%20cor.pdf scrie clar cit de serioasa este metodologia aplicarii aspectului chinotehnic, adica reproductia, selectia si ameliorarea cainilor de rasa cu pedigree.

CRESCATORUL – membru ACHR are femela cu pedigree, cu sau fara drept de monta (minim 2 calificative de “Foarte bine”, dobindite in expozitiile chinologice nationale si international de frumusete), care isi cauta, isi selecteaza si incearca sa gaseasca un mascul potrivit GENOTIPIC (dupa pedigree) si FENOTIPIC (dupa aspectul exterior) cu care sa aduca pe lume pui de caine de rasa cu pedigree, cit mai frumosi si mai sanatosi, cit mai apropiati de acel ideal descris de STANDARD (http://www.fci.be/nomenclature.aspx), chit ca face un singur cuib (un singur rind de pui din femela sa) sau mai multe. Un crescator caruia ii pasa de viitorul puilor sai, cauta sa faca monte de calitate, “gindite” cel putin teoretic intrucit nu trebuie sa uitam ca genetica este o mare probabilitate.

Ideal , dupa efectuarea montei, crescatorul isi deparaziteaza si isi vaccineaza femela. La aproximativ 5 saptamini face ecografie sa certifice gestatia si eventual sa aprecieze numarul puilor. Dupa aproximativ 6 saptamini tine legatura foarte strins cu veterinarul si monitorizeaza gestatia acordind femelei gestanta atentie sporita din toate punctele de vedere. Fatarea se petrece doar in prezenta veterinarului ca si ingrijirea post partum. Foarte importanta pentru refacerea femelei  si evolutia puilor, crescatorul avand  cu strictete grija sa-si creasca puii, sa-i intarce, sa-i hraneasca corespunzator, sa-i deparaziteze si sa-i  vaccineze in conformitate cu schema de vaccinare a veterinarului sau.

La maxim 3 luni de la data fatarii puilor, CRESCATORUL – MEMBRU ACHR are obligatia sa depuna documentatia pe baza careia, noi, asociatiile chinologice teritoriale si cluburile nationale ACHR, trimitem catre baza de date nationala a cainilor de rasa cu pedigree numita CARTEA DE ORIGINE ROMANA (COR) in vederea ELIBERARII ACTELOR DE ORIGINE (PEDIGREE), MICROCIPURILOR, CARNETELOR DE PERFORMANTA PENTRU FIECARE PUI IN PARTE din parinti cu pedigree fie ca au drept de monta sau nu.

La noi, la ASOCIATIA CHINOLOGICA METROPOLITANA BUCURESTI (ACHMB), fiecare crescator primeste ADEVERINTA DE INREGISTRARE A CUIBULUI prin care sa poata sa demonstreze buna credinta si mai ales respectarea reglementarilor in vigoare in ceea ce priveste depunerea actelor si autenticitatea lor. Eliberarea actelor dureaza, cu tot cu posta, in jur de 1 luna, 1,2 luni (ce exceptia sarbarilor de iarna sau vacantelor de vara, a perioadelor de pregatire a expozitiilor).

Crescatorul are dreptul sa-si ridice actele puilor luindu-si indatorirea sa microcipeze puii sis a ne puna la dispozitie evidenta proprietarilor. Dar are si posibilitatea de a ne lasa pe noi, asociatiile, sa efectuam aceste procedee si in acest fel sa inregistram si proprietarii ceea ce pina la urma este spre binele cainilor intrucit avem evidenta clara a proprietarilor.

NUMELE DE CANISA sau AFIXUL nu inseamna ca acel om are fabrica de caini, nu de alta dar este absolut neregulamentar si avem Comisii de Disciplina ce judeca cazurile grave de incalcare a regulamentelor. NUMELE DE CANISA se dobindeste official si este confirmat de ACHR – FCI, se solicita la maxim 5 zile dupa data montei tocmai pentru a avea timp sa se solutioneze.

NUMELE DE CANISA este NUMELE DE “FAMILIE” pe care il poarta obligatoriu toti puii fatati de femela aflata in proprietatea crescatorului. Un Crescator poate sa faca un cuib la maxim 10 ani ca sa-si pastreze dreptul de a-si mentine “numele de familie”, acest NUME DE CANISA. Un Crescator nu are voie ca din aceeasi femela sa aduca pe lume decit maxim 3 cuiburi in 2 ani. COR ul este foarte vigilent si atentioneaza de fiecare data in acest sens.

Un crescator nu are dreptul sa creasca decit caini de rasa cu pedigree, NU are voie sa faca decit monte cu masculi cu pedigree si normal, sa aduca pe lume doar pui de rasa cu pedigree. Un crescator NICIODATA nu va va oferi pui cu pedigree si pui fara pedigree la preturi diferite ( “daca doriti un pui  fara pedigree va costa 100 de ron, dar daca vreti  si pedigree’ul va costa 200 de ron” –cum ne informeaza , din pacate, frecvent viitorii prorietari) , asa ca aveti grija cu cei ce va ofera aceasta “oportunitate”, este un semnal de alarma ca nu este ceea ce pretinde. Sunt intr-adevar pui in acelasi cuib care nu se incadreaza in cerintele standardului; se elibereaza si pentru aceastia pedigriul intrucit clar sunt rasa pura ori existent acestui act de origine este tocmai confirmarea apartenentei la rasa. Trebuie doar ca proprietarul sa stie ca a luat un “pet quality” cum zicem noi, crescatorii, adica cel mai dulce si mai frumos caine din lume, cel mai sanatos, ce ne poate iubi toata viata fara insa a-l reproduce, tot raportat la strictetea reglementarilor ACHR – FCI.

DE CE UN CAINE DE RASA CU PEDIGREE SI DE CE DE LA UN CRESCATOR – MEMBRU ACHR?

Sa ne continuam pledoaria alegerii luarii unui pui de caine de rasa cu pedigree strict de la crescatorul adevarat care nu se joaca si nu glumeste in privinta dragostei, pasiunii sale si responsabilitatii pe care si-a luat-o in ceea ce priveste viata fericita si bunastarea cainilor sai!

Dati-mi voie sa va caracterizez un crescator adevarat tocmai pentru a putea sa faceti diferenta de cei ce-si aroga aceasta titulatura insa nemeritind-o sau chiar mintind cu nerusinare bazindu-se pe buna credinta a multora dintre noi.

Un crescator este un om educat ce iubeste si respecta viata. Este pragmatic in alegerile sale si intotdeauna va avea in viata lui caini pentru sufletul sau pe care ii creste si ii iubeste, caini de calitate in care investeste mult mai mult decit dragoste si pasiune si caini tip “pet” meniti sa vina in viata celor ce vor sa aiba un caine rasa pura superb si bine incadrat in descrierea rasei pe care o iubim fara insa sa avem de la acestia pretentii de reproducere sau ameliorare a rasei prin imperechere. Aceste “pet uri” (cum zicem noi), cei mai buni companioni pentru oamenii ce-si doresc strict un caine pentru sufletul lor fara insa a-si satisface acea dorinta launtrica de procreere. Atragem atentia asupra acestui aspect intrucit un crescator adevarat va va intreba pentru ce vreti cainele. Majoritatea prompt declarati ca il vreti doar pentru voi fara sa tineti cont de evolutia si cresterea pretentiilor voastre in timp, sau a membrilor familiei voastre. Va spun din experienta lucrului la A.CH.M.B., ca o majoritate covirsitoare – dupa un an sau mai bine, brusc considera ca vor mai mult: vor expozitii, vor monte, vor pui fara a mai tine seama de scopul intial al procurarii puiului. De aceea va sfatuiesc sa va indreptati catre alegerea unui “bun” aflat la “mijloc” adica nici pet si nici viitor campion. In acest fel ne vom satisface toate dorintele si pretentiile.

Nu este cinstit, nici pt voi si nici pt crescator, sa considerati ca puteti sa va schimbati dorintele in timp fara sa va ginditi la repercursiunile asupra muncii acelui crescator. Este simplu: un crescator adevarat va poate caracteriza fiecare pui fatat de acea mama adica din “cuib” cum zicem noi. In acelasi cuib pot fi pui “pet” – ce pot fi strict iubiti si crescuti cu mare succes fara insa a-i reproduce. Acestia sunt pui ce au asa numitele “defecte” conform standardului acelei rase. Aceste abateri de la idealul descris de standard numite “defecte”, de multe ori sunt luate in ris de amatori insa ele sunt foarte imortante pt noi, profesionistii ce ne dorim rezultate mai ales in timp indelungat. In acelasi cuib mai putem avea si pui “medii” si puii “first choice” – prima alegere. Ce inseamna aceste doua categorii? Puii “medii” isi iau dreptul de monta si se pot reproduce conform selectiilor noastre insa nu sunt sanse sa ajunga pe podiumurile de frumusete ceea ce insa, cu ajutorul mamei natura, se “vede” in puiul prima alegere. Acest pui sau mai multi, sunt atit de frumosi, corecti anatomic si se incadreaza in dezideratele selectiei si ameliorarii acelui crecsator incit are sau au toate premisele unui viitor plin de succes chinologic.

Nu uitati ca daca vreti un caine de succes pe viitor prin care sa va imbunatatiti calitatea vietii dumneavoastra este bine sa nu uitati ca, pe linga alegerea corect facuta de la crescatorul ce merita si va indruma, aveti nevoie de un medic veterinar ce va ajuta sa-l cresteti astfel incit puiul sa-si poata exprima la maturitate la maxim valoarea fenotipica, in functie de informatiile purtate de valoarea sa genetica.

In aceasta ecuatie a cresterii si bunastarii unui caine avem citeva elemente majore inafara de caine: crescator + proprietar + medic veterinary + dresor + groomer. Daca nu ne asiguram ca avem toate aceste elemente pretentiile noastre nu au voie sa fie pe masura a ceea ce crede fiecare dintre noi ca are sau poate. Sa fim realisti si sa luam in calcul ca Dumnezeu nu este nici crescatorul nici proprietarul si nici medicul veterinar. Fiecare in parte este vital, trebuie sa comunice si sa sa completeze perfect pentru a avea sansa unui caine adevarat frumos, sanatos si care sa ne reprezinte.

Asa ca sa fim informati, sa plecam “la drum” cu ginduri bune, sa fim pozitivi, sa avem noroc sa ne bucuram cit mai multi ani fericiti de PRIETENUL NOSTRU NECUVINTATOR – CAINELE si nu oricare ci cel ce inseamna munca de generatii, de dragoste, pasiune, sacrificii, professionalism, din partea CRESCATORILOR – MEMBRI ACHR!

Atentie la tipurile de pedigree la puiJ Acestea pot fi pedigree tip A, au ascendenta pe cel putin 3 generatii si normal, o valoare chinologica superioara (datorita bagajului genetic) celor cu pedigree tip B, ascendenta incompleta.

De asemenea, interesati-va daca parintii au drept de monta ceea ce va confirma calitatea fenotipica (exterioara), dovada ca parintii se incadreaza in cererile standardului. Daca puii sunt din parinti nearbitrati aflati care este motivul nearbitrarii acestora. Valoare chinologica superioara este, normal, a acelor pui ce provin din parinti arbitrati.

Mult success, dragi prieteni! Sper ca aceste rinduri sa va puna pe ginduri si sa va informati temeinic inainte de a cumpara un pui de caine. Noi, reprezentantii asociatiilor, vas tam la dispozitie si incercam sa va indrumam sis a va sfatuim in acest sens.

Nu uitati motto ul nostru: Cumparati un caine de rasa cu pedigree de la un crescator – membru ACHR sau adoptati un caine din adapost, nu cumparati de la intermediar, de la traficanti, de la simpli inmultitori. Un caine nu este doar o poza, o imagine, este rezultatul muncii de selectie si ameliorare a adevaratilor crescatori!

Sarbatori fericite, multa sanatate si multi ani sublimi alaturi de prietenii nostril necuvintatori, cainii!

ACHMB va sta la dispozitie cu drag! NU vrem decit sa fiti informati si fericiti alaturi de cainii vostri!

www.achmb.com

“Eu de unde imi iau un caine de rasa cu pedigree?”

Vin sarbatorile de iarna si suntem deja destul de des contactate telefonic si intrebate ceva de genul “Eu de unde imi iau un caine de rasa cu pedigree?”, ca sa plecam de la celebra replica “Eu cu cine votez?”:) In orice caz nu din pet shop uri, nu din tirguri, nu de pe marginea drumului sau alte surse obscure.

Este foarte simplu!

ASOCIATIA CHINOLOGICA METROPOLITANA BUCURESTI (ACHMB), este membra a ASOCIATIEI CHINOLOGICE ROMANE (ACHR) si ne laudam cu crescatori – membri nostri de mare valoarea chinologica si mai ales umana. Ne respectam crescatorii si ii promovam cu tot ce ne sta in putinta nu doar prin serviciile oferite de secretariatul nostru ci si prin publicarea anunturilor cu cuiburile lor pe site ul nostru, mai exact aici:

http://www.achmb.com/vanzari.html

Toate anunturile postate sunt despre cuiburi inregistrate si cu documentatia in curs de tiparire sau sunt deja sosite de la CARTEA DE ORIGINE ROMANA (COR).

Contactati crescatorii – membri ai asociatiei noastre chiar daca anunturile sunt datate de mai mult timp, nu uitati ca au termen 3 luni de la data fatarii sa inregistreze cuiburile. Ei pot avea cuiburi neinregsitrate dar care sigur vor fi postate in scurt timp.

Va reamintim ca fiecare pui are pedigriul sau insotit fiind de microcip si de carnetul de performanta, toate eliberate de baza de date nationala a cainilor de rasa cu pedigree din Romania, intitulata COR:) Fiecare pedigree vine insotit de microcip asa ca nu va mai microcipati cainii inainte de ridicarea pedigriului!

Fiecare crescator al nostru va poate demonstra buna sa credinta in ceea ce priveste respectarea regulamentului si siguranta eliberarii pedigirului (plus restul) prin ADEVERINTA DE INREGISTRARE A CUIBULUI semnata si parafata de catre noi.

Foarte important este sa treceti pe la noi sa confirmati proprietatea asupra puiului prin notarea dv ca proprietar in pedigriu si informarea COR ului in acest sens.

Sunt peste 350 de rase de caini cu pedigree, aici le gasiti pe toate frumos impartite in 10 Grupe FCI:

http://www.fci.be/nomenclature.aspx

Nu uitati si de superbele 4 rase de CIOBANESTI ROMANESTI, descrierea acestor rase le gasiti aici:

http://www.ach.ro/standarde_ciobanesti_romanesti.htm

Sarbatori fericite, dragi prieteni! Multa sanatate si informati-va inainte de cumpararea unui caine, nu mai dati satisfactie simplilor inmultitori si traficantilor de caini. Cumparati un caine de rasa cu pedigree de la crescatorii membri ACHR (in special ACHMB) sau adoptati un caine dintr-un adapost!

Noi va stam la dispozitie si incercam sa va indrumam, sa va sfatuim, sa va ajutam sa luati cele mai bune decizii fiiind vorba de un suflet cu care veti trai multi ani cit se poate de fericiti:)

La ce expozitie chinologica de frumusete sa particip?

 

La care doriti, in functie de tipul de pedigree pe care il are cainele dv sau nu-l areJ, daca doriti dreptul de monta, acumulare palmares, eliberarea tipicitatii (ped C). Expozitiile sunt singurele modalitati de selectie dupa aspectul exterior (fenotipic) dar si singura sansa de a va intilni cu crescatorii din intreaga lume si ceilalti proprietari, interactionare directa, schimb de experienta, de pareri etc.

La Expozitiile Internationale CACIB pot participa toti cainii cu pedigree fie ca este tip A, B sau C. Pedigreele interne trebuie sa fie eliberate de COR – CARTEA DE ORIGINE ROMANA. Cele ale cainilor importati cu stapini romani, trebuie sa fie de export si neaparat nostrificate (incetatenite, contactati asociatia unde sunteti membru pentru mai multe informatii).

La cele nationale tip CAC si expozitiile de club participa toti cainii de rasa cu pedigree dar si cei de rasa fara pedigree (in vederea obtinerii pedigriului tip C, acel act de tipicitate care confirma apartenenta la rasa dupa incadrarea fenotipica – experioara; trebuie cel putin 2 Foarte bine la femele sic el putin 2 Excelent la masculi, cu exceptia a 7 rase).

Ca sa cititi totul despre aspectul exterior al fiecarei rase, descrierea oficiala a acesteia, aveti standardele oficiale FCI aici:

http://www.fci.be/nomenclature.aspx

Cum ma inscriu la expozitii?

 

Intrati pe site ul www.ach.ro, la EXPOZITII gasiti Calendarul Expozitional 2014 aprobat (ce suporta periodic modificari), va alegeti expozitiile la care doriti sa participate. Apoi intrati laINSCRIERI EXPOZITII si cautati FISA DE INSCRIERE pentru acea expozitie pe care v-ati ales-o. Daca nu gasiti atunci accesati Sectiunea MEMBRI si veti gasi toate datele de contact ale asociatiei chinologice teritoriale sau clubului national ce organizeaza acea expozitie si intrati direct pe site urile lor sau dialogati prin celelalte modalitati de comunicare (tel, mail, facebook).

Urnariti data limita de inscriere si eventualele prelungiri (dead line).

Completati FISA DE INSCRIERE complet, citet (lizibil) si o trimitem pe mail (de preferat) sau ON LINE, dupa cum decide organizatorul impreuna cu COPIE DUPA PEDIGREE (vedeti sa fiti tercut ca proprietar in mod official), COPIE DUPA LEGITIMATIA DE MEMBRU ACHR (eliberata de asociatia sau clubul unde sunteti membru cu cotizatia la zi, pentru a nu achita taxa ca strainii adica ca nemembru ACHR), DOVADA EFECTUARII PLATII (virament bancar, mandat postal, chitanta etc). Odata efectuata inscrierea, trebuie efectuata plata fie ca este mai tirziu sau in ziua expozitiei (cu majorarile de rigoare, dupa cum sunt prezentate in fisa de inscriere) indiferent daca ajungeti sau nu la expozitie (indiferent de motive).

Accesati periodic Sectiunea LISTE FORFETARE unde sunt toti cei ce au efectuat inscrierea intr-o expozitie si nu au efectuat plata: http://www.ach.ro/2011/forfetari/februarie2011.pdf, efectuati plata catre acea asociatie si luati legatura cu ea pentru a reglementa situati oficial. Nu este nevoie doar sa afectuati plata restanta daca nu si anuntati oficial acea asociatie sau club si nu se opereaza in acesta lista.

Solicitati CONFIRMAREA INSCRIERII de la organziator. Va recomand sa aveti in ziua expozitiei: dovada efectuarii inscrierii, dovada primirii confirmarii inscrierii de la organizator, dovada platii, carnetul de sanatate, carnetul de performanta. Pe linga caine si accesoriile necesare handlingului si asigurarii confortului propriu si al caineluiJ

Cititi REGULAMENTUL DE ORGANIZARE A EXPOZITIILOR CHINOLOGICE IN ROMANIAde aici:

http://www.ach.ro/2013/regulamente/regulamente%20scanate/reg%20expo.pdf

Periodic toate regulemantele suporta modificari in functie de evolutia lumii chinologica nationale si international asa ca lecturati la interval de timp scurteJ Este valabil si pentru standardele FCI, ele suporta periodic modificari!

ASOCIATIA CHINOLOGICA METROPOLITANA BUCURESTI (ACHMB) va invita laBUCURESTI in luna aprilie, pe 12 si 13 aprilie 2014 – vom organiza 2 CAC uri si laCONSTANTA in luna iunie iunie, pe 21 si 22 iunie 2014, unde vom organiza CAC + CACIB – EXPOZITIE DE CAMPIONAT (una din cele 3 din intreaga tara, pe an) si CAC + CACIB – OPEN ul ROMANIEI, Calificare pentru Craft 2015! (singura sansa anuala de a iesi Campion Romania pentru cei ce au cainii cu pedigree A si cistiga Best Junior – pentru diploma de RoJCh si CACIB – pentru diploma de RoCh), INDOOR.

Material dedicat tuturor celor ce-si iubesc si isi respecta cainele de rasa cu pedigree cu adevarat, munca depusa de crescatorul ce a adus pe lume aceasta minune. Dedic acest material si celor ce mint cu nerusinare ca au pui din parinti “campioni”, fara pedigree normal … nu va mai lasati pacaliti, informati-va!

CUM DEVIN CAINII DE RASA CU PEDIGREE CAMPIONI IN ROMANIA?

 

Toti CAINII DE RASA trebuie sa aibe pedigriu tip A (ascendenta – parinti, bunici, strabunici, completa pe cel putin 3 generatii), pedigiu tip B (ascendenta incompleta) si mult cautatul (momentan) pedigriu tip C (act de tipicitate ce se elibereaza la aproape toate rasele cu axceptia a 7 dintre ele, pe baza participarii la cel putin expozitii nationale CAC unde femelele sa primeasca cel putin 2 calificative de Foarte bine iar masculii cel putin 2 calificative de Excelent).

Dragi prieteni, in data de 20.11 2013 s-a intrunit CONSILIUL DIRECTOR ACHR. Printre deciziile luate s-a modificat si  REGULAMENTUL EXPOZITIONAL AL ACHR, cu intrarea in vigoare de la 1 ian 2014, in ceea ce priveste necesarul de titluri pentru eliberarea diplomelor de campion si a perioadei dintre ele.

Asa ca avem vesti bune pentru cei ce aveti CAINI DE RASA CU PEDIGRIU TIP “A”, doar acestia au “acces” la eliberarea DIPLOMELOR DE CAMPION AL ROMANIEI LA JUNIORI, CAMPION AL ROMANIEI, CAMPION CUM LAUDAE (GRAND CHAMPION) si (va doresc din suflet) CAMPION DE VETERANI. Daca este caine importat, obligatoriu mai intai se nostrifica (incetateneste) pedigriul de export cu care a fost importat in Romania. Exceptie de la tipul de pedigree romanesc necesar fac rasele romanesti autohtone si anumite rase carora li se acroda derigari din dorinta de promovare a lor.

Va recomandam sa cititi cu atentie urmatorul link:

http://www.ach.ro/2013/circulare/CIRCULARA%2022/REGULAMENTUL%20ACHR%20PENTRU%20EXPOZITII.pdf

Cum iese cainele meu RO JUN CH adica CAMPION AL ROMANIEI LA JUNIORI?

Varianta 1: Trebuie sa aiba pedigriu A, sa fiti inscrisi intr-o asociatie chinologica teritoriala sau clubul national, member ACHR. Trebuie sa participati la Clasa Juniori ceea ce inseamna ca al dv caine trebuie sa aiba in ziua expozitiei virsta cuprinsa intre 9 si 15, maxim 18 luni (dupa cum considerati ca este dezvoltat cainele si pregatit de show). Prin cumularea a cel putin doua titluri de CACJ de la doi arbitri diferiti (se da unul pentru femele si unul pentru masculi) din care unul sa fie oblogatoriu intr-o expozitie internationala CACIB, se Completeaza un formular (asa cum se gaseste pe www.ach.ro, Sectiunea Formulare), se ataseaza copia dupa pedigriu, copia carnetului de performanta si se achita taxa la asociatia sau clubul unde sunteti membru ACHR. Doar asa vi se va elibera diploma de RO JUN CHJ O puteti face fie dupa ce cistigati acele titluri fie cind va aduceti aminteJ, majoritatea cind depuneti actele necesare eliberarii pedigreelor puilor fatati din prietenii vostri necuvintatori.

Varianta 2: In fiecare an, in Romania, se organizeaza CACIB – OPENUL ROMANIEI foarte important pentru cei cu pedigriu A intrucit trebuie cistigat fix titlul de BEST JUNIOR (ales intre CACJ mascul si CACJ femela) si diploma este ca si a cainelui dv. In ceea ce priveste procedura de eliberare, la fel, contactati asociatia sau clubul unde sunteti membri.

Toate tilurile CACJ dobindite in plus peste cele minim 2, se considera palmares. Nu se elibereaza decit o diploma de RO JUN CH pe viataJ

 

Cum iese cainele meu RO CH adica CAMPION AL ROMANIEI?

Aici avem 3 variante plecind de la premisa ca este pedigriul tip A si se elibereaza CERTIFICATUL INTERNATIONAL DE MUNCA pentru rasele care au proba de lucru obligatory (regulile ACHR – FCI).

Accesati linkul de mai sus, pagina 10, litera C. In concluzie sunt “vizati” cei de la Clasa Intermediara (15 – 24 luni), Clasa Deschisa (2 ani – 8 ani), Clasa Munca (cu certificat international de munca, foarte important si o sansa unica pentru cainii cu adevarat de lucru si aici ma refer direct la Ciobanestii Germani considerati linii de lucru) si Clasa Campion (Diploma de campion din alta tara, membra FCI).

Varianta 1: Trebuie sa cistige cel putin 3 titluri CAC, fara termen (foarte important) din care unul sa fie dintr-o expozitie CACIB sau de club, unul dintr-o expozitie CACIB – EXPOZITIE DE CAMPIONAT (sunt doar 3 de acest gen in fiecare an, accesati Calendarul expositional de pe site ul www.ach.ro), un CAC dintr-o expozitie nationala tip CAC.

Varianta 2: Trebuie sa cistige titlurile CAC si CACIB intr-o expozitie CACIB – OPENUL ROMANIEI, ce se organizeaza doar o singura data pe an (in 2014 este la Constanta).

Varianta 3: daca este campion in alta tara, prin participarea la indiferent ce clasa (Intermediara, Deschisa, Campion, Munca) si cistigarea a doua titluri: un titlu CAC si un titlu CACIB in expozitiile din Romania se poate elibera diploma de RO CH.

Se elibereaza doar o diploma de RO CH pentru intreaga viata a cainelui. Restul titlurilor se considera palmares.

Cum iese cainele meu RO CH CL adica CAMPION AL ROMANIEI CUM LAUDAE?

Trebuie sa fie deja campion cu diploma eliberata de catre ACHR si se obtine prin cistigarea a doua titluri CACL, titluri ce se obtin prin participarea strict la Clasa campioni.

Cum iese cainele meu RO CH VETERAN adica CAMPION AL ROMANIEI LA VETERANI?

Trebuie sa fie deja campion, sa aiba diploma eliberata de catre ACHR si se obtine prin cistigarea a doua titluri CACV, titluri ce se obtin prin participarea strict la Clasa Veterani (cu virsta peste 8 ani si cit da Dzeu). Dupa aceasta venerabila virsta este optiunea noastra daca vrem sa participam cu “copilul” nostru la Clasa Veterani sau il pastram la Clasa campioni, totul depinde de starea fiziologica a prietenului necuvintator, forma in care el se afla in acea perioada.

Lista cu expozitiile le gasiti aici:

http://www.ach.ro/expo2014.html

Acest calendar periodic sufera modificari.

Mult success, dragi prieteni!

Cu drag,

Brindusa Gheorghiu

January 9, 2014 · admin · No Comments
Posted in: 2014, Noutati / News